Vad är skillnaden mellan en systemkamera och en vanlig digitalkamera?

Att ta bilder

Varje dag så tas det tusentals bilder runtom i världen och det är tack vare våra tekniska framsteg med mobiltelefoner. Det är skillnad mellan bra och dåliga bilder det kan du fråga vilken bröllopsfotograf Stockholm som helst.
Oavsett om det är nyföddfotografering eller porträttfotografering Stockholm så blir bilderna bättre med en ordentlig kamera än med en mobilkamera.

Systemkamera

En systemkamera är oftast en digitalkamera med utbytbart objektiv och kan ibland förväxlas med hybridkameror.
Hybridkamera är en kompaktkamera med ett större objektiv och har något mindre funktioner. Att den största skillnaden är att man kan byta objektiv på kameran gör att man ibland köper en billigare hybridkamera och inte känner sig nöjd. Vill man ha möjligheten att kunna ta olika sorters bilder och få till effektfulla bilder är det en ordentlig systemkamera man vill ha.
En systemkamera har oftast en bättre bildsensor som är mer detaljrik och tar mindre gryniga bilder som det kan bli på vanliga kameror.
Möjligheten att spara bilderna i ett okomprimerat format oftast kallat RAW ger dig som arbetar med bildredigeringsprogram att vara riktigt noggrann.
Jpg som är det vanligaste formatet att bilder sparas i är komprimerat och anpassat för våra ögon men är mycket mindre detaljrikt.

Kompaktkameran

En genomsnittlig kompaktkamera har färre inställningar och möjligheter att ställa in vissa funktioner. Detta kan vara att välja bländare, slutartid och ISO-värde. Man begränsar kreativiteten men självklart blir det bra bilder även här med en enkel ”sikta och klicka-kamera”.
En annan fördel är att dessa kameror väger mindre och kräver ingen extra utrustning. Man kan ju för all del välja en kompaktkamera med så stor sensor som möjligt eller välja en hybridkamera. En kamera med större sensor fast med samma megapixel tar bättre bilder.